Descriere
Distileria se afla la Oban, localitate apropiata de Insula Jura, putin mai la nord de aceasta. In virtutea intensei circulatii pe traseele care leaga portul de toate insulele arhipelagului, aceasta pitoreasca aflomeratie este cunoscuta si drept "poarta Hebridelor". La jumatate intre Highlands si Insule Whisky-urile produse de Oban, care lucreaza cu doua alambicuri si folosesc apa din Loch Gleann a'Bherraidh, au unele caracteristici care le fac sa fie considerate drept inelul de legatura intre bauturile distilate din Highlands si cele din Insule. Oban este un excelent single malt de o culoare aurie plina si cu o aroma dulce, cu nuante de vanilie si miere, care aminteste de afumatura si mirosuri marine. Gustul este dulce la inceput, cu iz de condimente si fructe, insa pana la urma surprinde cu parfum de turba.
Whisky-ul Oban este auriu, cu tente verzui, cu o aroma dulce, bogata in citrice si pere. Gustul sau aduce a fructe de toamna, in special smochine, si condimente dulci, urmate de note de fum.
De peste 200 de ani se produce whisky in Oban, frontiera intre Highlands si Islands, locul de intalnire intre pamant si mare. Climatul bland si temperat creaza un whisky incetosat si sarat, care emana o caldura aparte. Distileria Oban este una dintre cele mai vechi distilerii din Scotia, umbrite de impresionantele stanci ale falezei scotiene, in pesterile carora au fost descoperite cele mai timpurii urme ale prezentei omului pe insula britanica.Obtinut din cele mai bun orz si malt, distilate dupa specificatiile retetei proprii, Oban este rodul orzului partial germinat, uscat lent intr-un cuptor, in fumul subtire de turba ce da maltului un gust distinctiv si un gust aparte.