Armagnac
Armagnac-ul este cel mai vechi și prestigios distilat de vin din Franța. În secolul al XVI-lea, era vândut în farmaciile din Franta ca „medicament”. Armagnac-ul a început să fie pus la invechit în butoaie de stejar în secolul al XVII-lea. Spre deosebire de cognac, armagnac-ul este distilat doar o singură dată, apoi este pus la invechit timp de 3 până la 50 de ani în butoaiele tipice de stejar negru. In timpul acesta își dezvoltă culoarea închisa, de chihlimbar, precum și aroma tipică de prune, vanilie, lemn dulce și multe altele. De regulă, are un gust mai puternic decât cognacul.
În prezent, regiunea Armagnac poate fi împărțită în trei zone de producție: Bas-Armagnac, Ténarèze și Haut-Armagnac. Bas-Armagnac este considerata in general cea mai bună zonă. Spre deosebire de Cognac, Armagnac este distiliat dintr-o paletă largă de soiuri de struguri, fiecare foarte diferit, permițând un echilibru aromatic foarte particular: Bacco spre exemplu ofera distilatului structura, corpolenta și îi da arome pline, bogate și dense care necesită procese de îmbătrânire îndelungată pentru a-si exprima pe deplin rotunjimea, netezimea și lungimea pe palat. Folle Blanche pe de altă parte, oferă prospețime și fructuozitate în primii ani de îmbătrânire. Ugni Blanc precum și Colombard, soiuri de struguri ideale pentru distilare,sunt numele finale pe lista regiunii cu cele mai comune soiuri de struguri.
În vârstă de 15 ani sau mai mult, Armagnac prezintă arome de alun, coajă de portocală, cacao și prune combinate cu arome de trandafir, piele, vanilie și chiar scorțișoară. Aceste Armagnac-uri sunt foarte dense și rotunjite și exprimă pe deplin particularitatile solului si climei. După 25 de ani, Armagnac-urile se rotunjesc si se inmoaie. Caracterul lor original lasa loc parfumurilor de baric de stejar, iar lungimea lor pe palat devine cu adevărat remarcabilă.