Filtre Filtre

Vinars / Divin

Vinars / Divin Online , vinars jidvei, vinars murfatlar, vinars murfatlar, vinars brancoveanu. Magazin vinars online, livrare rapida in toata tara.

Vinars in Romania sau Divin in Republica Moldova sunt denumirile  generice ale bauturilor alcoolice tari, cu concentratie de alcool etilic de minimum 37,5% și de maximum 86%, obținute prin invechirea distilatelor de vin in butoaie din lemn de stejar in conformitate cu tehnologia clasica a producerii cognacului. In 1909, guvernul francez a emis un decret care a fost preluat in normele Uniunii Europene si care permite ca numai bauturile distilate și produse prin metode autentice care vin din regiunea franceza Cognac  să fie numite "Cognac". Denumirea romaneasca "vinars" este originara din Transilvania, unde a aparut ca o copiere a denumirii germane Weinbrand, cuvant care este compus din cuvintele vin + ars. In Transilvania, cuvantul "ars" înseamnă și "distilat", adică supus incalzirii în alambic. In multe tari, aceasta bautura este numita " Brandy ", o prescurtare de la termenul englez brandywine, provenit din termenul olandez brandewijn, cu acelasi inteles ca și termenul german. În limba romana cuvântul " Divin " inseamnă ceva pur, minunat, cu atribute exceptionale. “Divin-urile” din Republica Moldova dezvaluie cele mai bune caracteristici ale strugurilor din care sunt preparate.

            Odată prelucrate, distilatele de vin sunt transferate pentru maturare în beciurile unde sunt depozitate in butoaie de stejar in conditii constante, controlate . Perioada de maturare depinde de marca de vinars / divin  si variază de la trei ani ( pentru a face " trei stele " ), la 40 de ani .

Caracterul vinarsului / divinului este data si de durata sa de maturare . De-a lungul anilor, distilatul din vin isi pierde treptat o parte din taria sa alcoolica, absorbind in schimb taninurile și agentii aromatici din lemn, dobandind incet gustul sau specific și culoarea. Culoarea deschisa, luminoasa este specifica vinarsurilor tinere iar cea de chihlimbar sau de aur este caracteristica la cele vechi . Un vinars / divin bună calitate va lăsa o senzatie de căldură și finete.

Pe sticlele în care se îmbuteliază vinarsul se pot inscripționa un număr de stele corespunzător anilor de maturare/învechire. Categoriile uzuale de vinars sau divin sunt de 3, 5 și 7 stele. Trei stele vor avea cele cu invechire in butoaie minimum trei ani, cinci stele cele cu minimum cinci ani și sapte stele cele cu minimum sapte ani de pastrare în butoaie de stejar. In locul stelelor in funcție de durata de învechire a produsului, denumirea inscripționată pe etichetă poate fi completată prin adăugarea literei “V”, dacă băutura este obtinută din distilate invechite cel puțin un an, sau a grupului de litere “VS” - Very Special  pentru distilate mai vechi de trei ani, “VSOP” - Very Superior Old Pale - pentru distilate învechite minim cinci ani sau “XO” - Extra Old - în cazul în care durata de invechire depaseste sapte ani.

Vinarsurile si divinurile sunt de obicei servite la desert si merg foarte bine cu branzeturi fine, ciocolată și cafea.